Daily Mirror

Daily mirror är en av de största tidningarna i hela Storbritannien och det är lätt att förstå varför just Daily mirror har blivit en så populär tidning. Det är en dagstidning vilket innebär att det utkommer en ny tidning varje dag där man får chansen att läsa de senaste nyheterna, vad som nyligen hänt i sportvärlden och såklart det senaste skvallret.

Daily Mirror

Tidningen grundades november 1903 av Alfred Harmsworth. På den tiden var han också ägare till tidningen the daily mail som idag är den näst största tidningen i Storbritannien. Daily mirror presenterades som ’the first newspaper for gentlewomen’ och skulle där med vara en tidning som inte bara inriktade sig på män utan denna gång skulle den största målgruppen vara kvinnor. Det anställdes till och med en kvinnlig redaktör på tidningen och det fanns potential att tidningen skulle kunna bli mycket populär men det gick inte riktigt som planerat. Det blev nämligen ingen större succé för daily mirror till sin början så redan året efter så insåg de att en förändring behövde ske men vad skulle förändringen bli? Vad behövdes egentligen göras för att tidningen skulle kunna bli en succé? Det anställdes en ny redaktör efter att den gamla hade fått avskedas, istället för att anställda en annan kvinnlig redaktör så anställde de en man (ingen mindre än Hamilton Fyfe) och planerna om att tidningen skulle få ett större fokus föddes till liv. Bland annat så valde Daily mirror att anlita några fotojournalister. Tidningen fick både ris och ros för deras nya koncept med att skriva om nyheter samtidigt som de hade bra bilder att visa upp. Många hyllade tidningen för bra bilder medans andra vara tveksamma om deras journalistiska metoder verkligen var de bästa. Oavsett vad man tyckte så skulle det visa sig att det nya konceptet blev en stor succé för tidningen.

Under kriget


1913 valde grundaren av tidningen att sälja Daily mirror till sin bror. Året efter kom en upplaga där det gjordes över en miljon exemplar och 1924 agerade tidningen som en sponsor till damolympiaden, som var den första internationella friidrottstävlingen för kvinnor i Storbritannien. Tyvärr kunde man se att broderns övertagande inte bara bådade gott. Man såg nämligen att intresset för tidningen minskade en aning efter att han hade fått ta över men varför var det så? Detta berodde främst på att han under mellankrigstiden valde att stötta fascistiska rörelser i Storbritannien. 1930 fick istället en ny redaktör ta ansvaret för tidningen vilket blev Harry Bartholomew. Han valde där med att ändra om en aning och lägga stort fokus på sex, brott och sport. Tidningen valde också att via sitt stöd för arbetspartiet.

Under kriget


Efter kriget började de gå bra för tidningen igen. Snart skulle också Daily mirror ändra om hela sin layout och börja satsa på rubriker och första sidor som drog folks blickar. På 70-talet började tidningen även lägga stort fokus på kungafamiljen och efter millennieskiftet kunde man se att det börjades skrivas något mer om politik än vad det hade gjorts under 90-talet.