Facebooks motsvarigheter i olika länder

Det finns många alternativ till Facebook världen över. I Kina är det exempelvis förbjudet att vara medlem i Facebook. På vissa ställen i USA är folk trötta på att Facebook inte tar hänsyn till privatliv och att de ständigt vill tjäna pengar på sina användare. Dessutom finns det mer nischade nätverk som används i specifika områden. Nedan följer lite kort information om olika alternativ till Facebook.

I Kina

Används plattformarna WeChat och Qzone. Qzone har beskrivits som Kinas komplement till Facebook och det fungerar ungefär likadant förutom att det är mer personligt anpassat. På Qzone kan du skriva blogginlägg, dagbok och ladda upp content. Du kan även anpassa din profil så att just din Qzone blir personlig. Företaget som äger Qzone heter Tencent och det är även dessa som har skapat WeChat. WeChat erbjuder meddelandetjänster och uppladdning av bilder. Dessutom kan du även använda WeChat för internetköp.

I USA

Skapades en plattform som heter Nextdoor med syfte att folk ska lära känna sina grannar bättre. Även om det inte innebär att du skapar riktigt nära vänner så kanske du känner dig tryggare att låna saker av dina grannar när du har en bättre uppfattning om vilka de är. På denna plattform kan du se vad som händer i ditt närområde och dina grannar kan också uppdatera om nyheter i området. En annan plattform som skapades i USA är Steemit. Steemit är för dig som tycker om att skriva och samtidigt vill att det ska vara mödan värt att göra det. Grundarna har möjliggjort ett system där de omvandlar upvotes till steem-kryptovaluta där du faktiskt får betalt för det du skriver om, ifall ditt inlägg är populärt.

I USA
I USA

Förutom Steemit finns en annan amerikansk plattform som fungerar ungefär som Facebook men som inte använder sig av några algoritmer, vilken kallas Vero. På så vis är inte det du ser där manipulerat efter dina behov och tidigare sökningar, vilket många motsätter sig gällande hur Facebook hanterar personlig data. Sist men inte minst, grundades I USA även en av de mest kända nyhetsplattformarna som går under namnet Reddit. På Reddit får du ofta ta del av nyheter innan de har nått massmedia och du väljer själv hur du filtrerar dina kategorier och vad du vill se i ditt flöde.

I Europa

Finns det en mängd olika plattformar som påminner om Facebook men som har nischat in sig mer på specifika målgrupper. Bland andra Family Wall, som skapades i Paris i syfte att kunna ge familjer de bästa digitala verktygen för att kunna upprätthålla en bra kommunikation även om inte alla kan mötas runt middagsbordet varje dag. Family Wall tillhandahåller både planeringsverktyg som låter varje familjemedlem synka sina kalendrar, samt meddelandefunktioner och möjlighet att dela med sig av annat content. En annan plattform som också riktar sig mot familjer är 23 Snaps som grundades i London med anledning av att familjer ska kunna känna sig trygga i att dela bilder på sina barn utan att vara rädda att de ska spridas av tredje part, vilket är riskerna med Facebook. Ytterligare en målgrupp som Storbritannien har nischat sig mot är mammor, som genom plattformen Peanut får tillgång till nya vänskaper och nätverk med andra kvinnor.