Flashback

Flashback Forum är idag en av Sveriges mest besökta webbsida. På forumet finns det trådar och kategorier i alla sorters ämnen man kan tänka sig. Från politik, nyheter, valutor och ekonomi till husdjur, körkortsfrågor, sex och droger. Vad man än är intresserad av för ämne så finns det med största sannolikhet trådar om det på Flashback. Forumet har över en miljon medlemmar och de nya inläggen är många, drygt 15 000 per dygn. Det centrala begreppet i forumets regler är yttrandefrihet. Det är högt i tak och allt kan diskuteras här och frågas om.

Flashback och media

Stämningen mellan de etablerade medierna och Flashback forum är ibland ansträngt, trots det så omnämns Flashback forum ofta i just de etablerade medierna. Ett av forumets starka sida är de många användarna som bedriver mycket framgångsrik medborgarjournalistik. Ett perfekt sådant exempel är från 2010 när en 14-årig flicka i Bjästa blev våldtagen av en 15-årig pojke, som senare samma år genomförde ännu en våldtäkt på en annan flicka. Våldtäktsoffren utsattes för lokalsamhällets misstroende och en hätsk stämning skapades mot dem. De troddes inte tala sanning och det var startpunkten för en samhällsdebatt om respekten för brottsoffer. Uppdrag Granskning sände ett reportage som visade hur brottsoffren belades med skuld medans förövaren möttes av förståelse och respekt. Men redan tre månader innan Uppdrag Gransknings program rentvåddes våldtäktsoffren och blottades detsamma som programmet visade i en tråd om händelserna på Flashback. Ett samarbete där, mellan i huvudsak fyra personer, ledde till att domar lyftes, förhör från förundersökningsprotokoll begärdes ut, censurerades och lades upp med länkar med fakta om väldtäktsskador och om hur DNA-protokoll fungerar. De som grävde inom ämnet visade systematiskt punkt för punkt hur påståendena om våldtäktsoffren bara var rykten och för detta regelrätta och imponerande jobb nominerades tråden och fyra personer till Guldspaden, Sveriges finaste journalistpris. 2011 fick en grupp anonyma användare på Flashback Sveriges Radios journalistpris Årets medieorm för att ha avslöjat att ett antal av naturfotografen Terje Hellesøs bilder var förfalskade. Sedan dess har flera liknande trådar funnits och det är på Flashback man får mest information om stora och intressanta händelser. När etablerade medier censurerar och skriver ”känd krogprofil anmäld för ofredande” så dyker det snabbt upp på Flashback vem det är av de grävande användarna. Forumet är trots allt bara ett forum, men ett mycket kraftigt sådant då många besöker sidan för att få svar på det som etablerade medier inte berättar, inte inledningsvis i alla fall.

Kritik mot Flashback

Yttrandefriheten har som sagt högt till tak på forumet och en del kontroversiellt innehåll florerar på forumet. Det finns tre särskilt uppmärksammade händelser som lett till kritik mot forumet eller debatt om näthat. I oktober 2010 tog en man livet av sig efter att beskrivit sina förberedelser i en egen tråd. Han lade upp en länk där man kunde se hans hängning live. Många försökte stötta honom och övertala honom att inte göra det medan andra hetsade och uppmuntrade honom. Tråden finns än idag kvar. År 2014 började det brinna i ett läger för romska EU-migranter efter en uppmaning om detta på forumet. En man dog i branden.  År 2015 avslöjade Aftonbladet namn på politiker och tjänstemän som utövat näthat på forumet under anonymt namn. Det har också avslöjats att användare och utomstående hotas, förtalas och kränks utan att moderator agerar. Allt är inte perfekt på forumet, men den grävande medborgarjournalistiken är det forumet är känt för och det kommer inte att upphöra.