Om nyhetssajten Reddit

De flesta har nog någon gång hört talas om nyhetssajten Reddit även om man inte är en aktiv användare av tjänsten men vad är egentligen Reddit och varför bör man egentligen använda sig av sajten?

Om nyhetssajten Reddit

 

Reddit är en nyhetssajt som inte har några anställda skribenter vilket innebär att sajten är uppbyggd på ett litet annat sätt än vad många andra nyhetssajter är. Iden är istället att privatpersoner ska kunna skriva texter, publicera bilder och länka till nyheter från andra hemsidor. Poängen är att all viktig information ska kunna samlas på Reddit. Medlemmarnas uppgift blir därefter att rösta upp eller ner på nyheterna och nyheterna som det går bäst för är också nyheterna som sedan kommer att synas på hemsidans framsida och har där med blivit den mest uppmärksammade nyheten på sajten.  2005 grundades sajten i USA av de två vännerna och rumskamraterna Alexis Ohanian och Steve Huffman som gick på University of Virginia. De tog sin collegeexamen 2005 samma år som skulle bli det året som Reddit lanserades. Huffman kom först på iden att det skulle bli möjligt att beställa mat via sms men iden nekades. Snabbt därefter blev Huffman och Ohanian ändå erbjuda att pitcha en annan ide som blev kallad ‘framsidan av internet’ och det var början till Reddit. I juni 2005 lanserades sedan nyhetssajten och 2010 lanserades det en Reddit-app som den likt hemsidan blev mycket populär bland Reddit’s användare. Februari 2018 var hemsidan den tredje mest besökte i USA och sjätte mest besökta i hela världen vilket gör att man förstår hur stor och populär nyhetssajten faktiskt är. Sajten har inte slutat växa sedan dess förstås och det är lätt att förstå varför.

Varför Reddit?

På sajten kan man läsa innehåll så som nyheter men också posta länkar till andra nyheter eller skriva en egen text där användarna sedan kan kommentera och föra ett samtal vilket gör att hela sajten även blir till en Community där man kan diskutera med andra som gillar eller ogillar samma saker som en själv. Sajten har sedan en funktion där man rösta upp eller ner beroende om man tycker om nyheten eller inte. Nyheterna som får mest framgång med hjälp av funktionen är också de nyheter som kommer att bli mest uppmärksammad på sajten och blir då placerade på hemsidans framsida. Sajten skulle därför kunna beskrivas bra som en blandning mellan en nyhetssida och ett forum. Som användare kan man förutom att titta in det populäraste på framsidan gå vidare med att djupdyka i de olika kategorierna som finns på hemsidan. Är det någon kategori som man är extra intresserad av så kan man då välja att prenumerera på just den kategorin. Reddit är alltså en bra hemsida för den som vill läsa nyheter, skriva texter som kan leda till intressanta samtal, posta bilder och göra ett djupdyk i olika kategorier eller läsa om de mesta inom sina olika intresseområden. Vill man diskutera senaste nytt i nyhetsvärden, en tv-serier eller kanske ett sportevenemang så är Reddit den perfekta sajten att fördriva sin tid på.