Social media

Social media

Sociala medier har tagit över våra liv på väldigt kort tid. Facebook är den app som funnits i våra liv längst, 2004 startade Mark Zuckerberg facebook och ända sedan dess har facebook funnits i våra liv. År 2005 bytte man namn från thefacebook till bara facebook. Idag är facebook nummer ett på topplistan av vilka sociala medier som har mest användare men det är inte lika många unga som använder appen. Medelåldern av facebooks användare är 41 år, de unga användarna kollar inte facebook lika ofta som den äldre generationen då många av de yngre har fastnat på snapchat eller instagram. Dessa två appar är betydligt yngre än facebook och har inte intresserat den äldre generationen lika mycket som facebook då man redan hade använt facebook i fem år innan instagram släpptes.

Instagram

69 procent av instagrams användare är under 35 år. Varje dag publiceras det över 100 miljoner inlägg och varje dag gillas över 4 miljarder inlägg. Många av användarna går in på appen flera gånger om dagen och genomsnittet är 53 minuter i USA. Appen går ut på att dela bilder i flödet som ligger kvar tills man själv väljer att ta bort bilden. Eller så väljer man att posta något i storys där ligger bilden uppe i 24 timmar och sedan försvinner den. När denna funktion kom tyckte många att instagram, som sedan 2012 ägs av facebook, härmade snapchat som haft denna liknande funktion läge. Men denna funktion används idag mycket flitigt, det är nämligen över 400 miljoner storys varje dag.

Snapchat

Snapchat

Denna app är den tredje mest använda appen bland alla sociala medier. Men åldersgruppen som är mest aktiv på snapchat är tonåren, 96 procent av alla tjejer i högstadiet använder appen dagligen. Det har varit många diskussioner om denna app verkligen ska räknas som en social media app eller vad appen ska ingå i för kategori. Appen går ut på att man skickar bilder till varandra där man kan skriva något eller så kan man skicka en video på något.

Varför använder så många sociala medier?

Man kan tycka att det vore bättre att umgås i riktiga livet istället för att sitta och skicka bilder på sig själva eller lägga ut matbilder på instagram. Men anledningen till att man fastnar på sociala medier är för att människan älskar att få bekräftelse och det är just det som sociala medier handlar om. Det ger våra kroppar en dopaminkick vilket hjärnan älskar och det är därför det kan kännas som ett beroende att man måste kolla en stund till på instagram eller jag måste lägga upp en bild som ska få så här många gilla markeringar. Men det är inte bara negativt med sociala medier utan dom hjälper oss att umgås med personer som kanske flyttat ifrån en stad där man tidigare varit vänner, man skaffar sig nya vänner och det ger oss tid att umgås med någon som vi kanske inte kan umgås med i riktiga livet. Försök att inte använda sociala medier för mycket utan försök att vara lite närvarande i nuet också.