Tidningen Time

Tidningen Time ges ut en gång i veckan i USA. Den grundades år 1923 Briton Hadden och Henry R Luce. Inriktningen är konservativ och säljs i ungefär fyra miljoner exemplar i USA och en miljon exemplar internationellt. Grundaren Briton Hadden avled vid 31 års ålder år 1929 och anses vara en av de viktigaste journalisterna på sin tid med den historia som skapades genom Time. Henry R Luce levde till år 1967 och drev fortsatt tidningen vidare efter att Hadden hade avlidit. Time är idag en världskänd tidning som rapporterar nyheter inom samtliga områden som nyheter, historia och kultur. Det går att läsa tidningen både via en pappersupplaga och via internet. En av de saker som Time är känt för är att de varje år utser “person of the year”, alltså årets person. Det är en mycket ärofylld titel som ges till en kvinna, man, grupp, organisation eller liknande som har gjort något mycket inflytelserikt under året som har gått.

Årets person enligt Time

Under 2010-talet har många och varierande personligheter blivit utsedd och fått den fina titeln. 2019 var det ingen mindre än svenska Greta Thunberg som fick ta emot utmärkelsen då hon ansågs vara en av de 100 mest inflytelserika personer under året som gått. Thunberg fick dessutom pryda omslaget till tidningen tack vare den kamp och insats som hon gjort för klimatet.

Årets person enligt Time

Året 2018 var det sanningens väktare som fick ta emot utmärkelsen. Det var den saudiske journalisten vid namn Jamal Khashoggi. Khashoggi blev mördad i sin jakt på sanningen och ansågs vara en person som kämpade för att kunna presentera sanningen till folket. Han hade en stark drivkraft för att visa på demokratin och valde att inte vara tyst trots hot för sina reportage. 2017 var det ingen mindre än Metoo-rörelsen som utsågs till årets person och lyftes fram av Time. Rörelsen grundades av en amerikansk kvinna vid namn Tarana Burke år 2006 och riktar sig till kvinnor som blivit utsatt för sexuellt utnyttjande på olika sätt. Den fick snabbt en stor spridning i Sverige och  den amerikanska filmindustrin.

Tack vare att frågan lyftes var det många utsatta kvinnor som vågade att höja sina röster blev det en stor och viktig fråga inte bara i det privata livet utan också på arbetsplatser runt om i landet. Många kändisar trädde fram och berättade om att de blivit utsatt för män som tafsat och kommit med kommentarer som aldrig ska accepteras. Genom Metoo-rörelsen har olika visselblåsarsystem utvecklas där utsatta personer, både kvinnor och män, kan larma på sin arbetsplats om det finns något beteende som inte är okej från exempelvis en högre chef.

Under 2010-talet utsågs två presidenter till årets person. 2012 fick Barack Obama utmärkelsen, för andra gången. Obama fick utmärkelsen också år 2008 för sina insatser. År 2016 fick Donald Trump ta emot den stora äran att vara årets person. Andra mäktiga personer som tidningen Time lyfte fram var Angela Merkel år 2015, Påve Franciskus år 2013 och Facebooks grundare Mark Zuckerberg år 2010.